Vattensporter kan man dela upp i tre olika kategorier, i vattnet, under vattnet och på vattnet. I den första kategorin hamnar all simsporter och vattenpolo, i den andra kategorin är det huvudsakligen dykning, och i den tredje kategorin är alla former av båt och brädsporter.

Det finns fler sporter än man kan ta upp i en enda artikel, så här tänker vi fokusera på båtsporter, och som titeln redan har sagt är det de mer spännande vi intresserar oss för.

4958505-racerbat

Motorbåtssport

Kallas även för båtracing, och körs i tre olika tävlingsformer: offshore racing,  rundbana och OCR.

Offshore är den äldre tävlingsformen av dessa tre och är oftast ett endurance-lopp där båtarna kör en längre sträcka från en plats till an annan. I Svergie hålls Skandinaviens största offshore race, Roslagsloppet, som börjar i Stockholms ström och går till Öregrund, omkring 135 sjömil.

Rundbana inkluderar tre klasser: F1, F2 och F4-s. Formula 1 båtarna är några av de extremaste båtarna inom motorbåtssporterna. De är omkring fem meter långa och väger runt 550 kg. Hastighetsrekordet bland dessa båtar är hela 256 km/h och de går från 0-100 på under två sekunder. G-krafterna förarna utsätts för i kurvorna kan gå så högt som 7-8.

OCR är en kombination av de två andra formerna. Där kör båtarna på en större oregelbunden bana, där naturliga hinder som öar fungerar som rundningsmärken. Sporten har blivit mer och mer populär då båtarna kommer nära land upprepade gånger i ett lopp och därför även tillräckligt nära så att publiken nästan kan känna kraften i båtarna.

Ett ovanligare båtlopp

Den 9 augusti 2014 hölls en nytt intressant tillställning ute i Smögen, man kallade det för Smögen Poker Run, den och liknande tävlingar kombinerar ovanligt nog båtar med poker. I dessa tävlingar blir man tilldelad vanliga spelkort under loppets gång vid olika stops. Korten delas ut i förslutna kuvert som ej får öppnas före inlämnandet, och man måste slutföra loppet för att kunna vara med i poker eventet. När loppet är över meddelas vilka som gått vidare, varje lag som gör det utser då en i besättningen som ska spela med korten man blivit tilldelad.

För den som är intresserad kan man just nu anmäla sig för nästa års Smögen Poker Run, som går av stapeln den 8:e augusti 2015. Sen finns även pokerstars för de som är mer intresserad för pokerdelen men kanske inte äger en båt eller saknar möjlighet att vara med i loppet av någon anledning. Om inte annat kan det vara ett bra sätt för den som vill träna upp sina pokerfärdigheter och vinna framtida Poker Run events.

Posted in: Sport.
Last Modified: juli 22, 2016