Att ge sig ut på en kanotfärd känns för många som ett stort äventyr.

1543583-canoe-portrait-woman

I en kanot är hela tjusningen att den rör sig helt tyst och väldigt smidigt på vattenytan. Samtidigt ska man komma ihåg att det är ganska ranka farkoster som är känsliga för oväntade rörelser av vågor eller om någon kränger till. Det är också lätt att överskatta sina krafter så att man ger sig för långt iväg i medvind men sedan får kämpa på hemväg. Här kan minsta lilla extratyngd i kanoten erbjuda ett än större, och onödigt, motstånd, så se till att inte har för tung utrustning som är i vägen när du paddlar.

Du behöver både hålla dig varm och torr i plagg som andas när du arbetar, och ha någon form av flytväst ifall du hamnar i vattnet. På nätet kan du hitta allt du behöver för kanotturen. Faktum är att du tillämpar samma princip när du klär dig inför en tur på längdskidorna som när du är ute i kanoten. Det är tunna lager som gäller, för att göra belastningen så liten som möjligt samtidigt som du håller värmen. Ärmarna bör omsluta handleden för att inte släppa in väta och kyla närmast kroppen, och fickor är bra att ha för enkel förvaring. Komplettera med en regnjacka över, eller se till att skaffa en skaljacka i ett vattentätt material. Utförligare tips på vilken typ av kläder du bör välja och också hur man ska planera sin färd hittar du i den här artikeln.

När det gäller klädseln bör man också tänka på vilken typ av kanotfärd man ska göra. Det ordnas paddlingssafari både här och där under sommarmånaderna. De är normalt inte av den mer avancerade sorten utan det är mestadels skärgård eller insjö som gäller då. Här behöver du inte vara klädd på samma sätt som du är när du forspaddlar, utan kan unna dig lite enklare plagg för att njuta av en stillsam tur, förmodligen behöver du inte räkna med att kantra och bli blöt på samma sätt som när du forspaddlar.

Posted in: Kanot.
Last Modified: december 15, 2020