Vi befinner oss i februari men för kanotälskare är våren inom sikte. Forsränning och att glida fram på lugnt vatten i kanoten är inom räckhåll. Varför inte boka in en hel helg som invigning av årets kanotåkning?

Allemansrätten gäller

Alla vattendrag i Sverige är öppna för alla. Du kan paddla kanot och kliva i land för att fika eller vandra i princip överallt förutom på privat mark. Eftersom att strandskyddet finns är det dock få tomter som har äganderätt ända ned till strandkanten. Under våren och sommaren finns det många häckande fåglar och även sälar kommer upp på stränderna så håll utkik och undvik att gå i land där du ser aktivt djurliv. Du har heller inte rätt att gå på privata bryggor utan tillåtelse. Du får laga mat med stormkök men under eldningsförbud kan det vara säkrare med termiska mat som du värmer med endast vatten.

Packningen

Ta med ombyten och kläder för varma och kalla temperaturer. Vädret kan skifta ganska mycket under tidiga våren och nätterna blir gärna lite kyliga. Förvara kläder och skor i vattentäta plastpåsar. Packa ned solskydd och smörj in dig flera gånger om dagen, solstrålarna reflekteras på vattenytan så det är mycket lättare att bränna sig i öppna vattendrag och på havet.

Underhållning

På kvällen, efter du har ätit och bara ska koppla av, kan du vara tacksam att du är inte helt bortkopplad från världen. Sveriges telenät har täckning över nästan hela landet. Vill du logga in via mobilt bank-ID och spela lite casino eller streama en film på Netflix är det fullt möjligt, även om du befinner dig mitt i skogen. Paddlar du tillsammans med någon kan ni ta med en kortlek eller miniversioner av brädspel.

Posted in: Kanot, Tips.
Last Modified: mars 7, 2019