Kanot-VM är egentligen ett lite diffust uttryck eftersom det finns ett antal olika klasser vid olika tillfällen. Men det vi tänkte skriva om idag handlar om exempelvis K1- och K2-kanoter.

Sverige är faktiskt förhållandevis framgångsrika när det handlar om kanotpaddlare. Vid de senaste världsmästerskapen i Duisburg ifjol så tog exempelvis den 26-årige kanotisten Petter Öström VM-guld. Han segrade i finalen med inte mer än tre hundradelar av en sekund före en kanadensare vid namn Mark de Jonge. Bronset gick till en spansk kanotist vid namn Saúl Craviotto Rivero.

Öström vann tidigare under säsongen, överraskande, EM på distansen, men då var segern mer komfortabel om man jämför med denna knappnålsseger som alltså inte mätte mer än tre hundradelar. Receptet, menar hans tränare Martin Hunter, var att han tränat hårdare än alla andra och skulle således orka köra på genom hela loppet. VM-guldet var som sagt hans andra framgång under sommaren och med tanke på att hans bästa placering på VM tidigare var en niondeplats så får nog detta ses som hans stora genombrott.

Vi får kanske hoppas på att Petter Öström kan upprepa sina prestationer när det vankas OS 2016 i Rio. Han är då 29 år gammal. Men innan dess så kommer det ett nytt världsmästerskap som vi hålla våra tummar för. Ska man tro bettingbolagen så borde Öström ha en god chans även i det kommande mästerskapet som hålls under sensommaren 2014.

Andra svenskar som gjorde bra ifrån sig under det föregående världsmästerskapet var Erik Svensson och Christian Svanqvist som var mycket nära att ta medaljer på K2 200 meter. Svenskduon slutade till sist på en femteplats, men är förstås även dem att hoppas på inför framtida tävlingar.

Posted in: Kanot.
Last Modified: januari 7, 2016