Nu när våren är inpå oss och man börjar blicka mot vattendragen kliar det lätt i fingrarna och man ser fram emot att få ta sig ut på vattnet igen. Våren är dock många gånger en lite säregen tid på året och det kan vara bra att ha lite mer kunskap innan man beger sig.

kayak_146176340

Den stora anledningen till varför man bör vara lite extra förberedd på våren är temperaturen i vattnet. Det kan lätt börja kännas varm i luften, speciellt när solen ligger på, och man kanske känner att man inte behöver något mer än vanliga kläder. Men vattentemperaturen är det man faktiskt ska gå efter och på våren är inte vattnet tillräckligt varm för vanliga kläder. Då bör man nästan satsa på en våtdräkt istället.

Det finns dock somliga som menar att man egentligen bara behöver om man ger sig ut i större vatten. Håller man sig däremot strandnära så klarar man sig egentligen med ett vattenavvisande yttre lager, där jackan såklart är en central del av utrustningen. Och man bör även se till att ha med sig ett vattentätt packat ombyte bara för säkerhetens skull.

Om nu planen faktiskt är att ge sig ut i större vatten är ju som sagt våtdräkten nästan ett måste för våren. Kan man inte ta sig in till land snabbt nog vill man inte spendera tiden nedfrusen, speciellt om händerna som faktiskt måste jobba under hela färden tillbaka. Och på tal om händerna kan man behöva lite speciellt skydd för dem, som ett par tumhandskar i neopren. Över våtdräkten kan man även ha en jacka för att ytterligare skydda mot det kalla vårvattnet .

Följer man dessa tips kommer man kunna tackla vårpaddling utan större besvär. Lycka till!

Posted in: Kanot.
Last Modified: september 8, 2016