Fiske är något som de flesta som gör det på hobbybasis, ser som något avslappnande och som ett sätt att få njuta av naturen samtidigt som måttet av spänning om det ska bli något napp också förgyller stunden. Något som i Sverige är en ganska ny företeelse är Kanotfiske. Eftersom det är ganska okänt så ska ni här få en liten nybörjarguide och några tips.

Kanotfiske?

Den första frågan som oftast ställs när man nämner kanot- eller kajakfiske, är frågan om det inte är väldigt svårt och otympligt. På frågan finns två svar, ja och nej. Har man aldrig satt sin fot i en kanot förr så är det precis som med allt annat som man aldrig testat förut. Men när du lärt dig att hålla balansen i en kanot och hur koordinationen mellan paddel och roder/propeller fungerar, ja då är det ingen match. Då är det snarare en fördel att använda kanot eftersom det går att komma till platser dit det är svårt att komma även med mindre roddbåtar.

Ja vi sa faktiskt propeller, det är många som inte riktigt vet om att det faktiskt finns sådana på dagens kanoter. Det fungerar som så att du likt på en cykel har pedaler du trampar med. Själva ”propellern” är utformade som två pingvinfötter, som har visat sig vara det mest effektiva. Ta en titt på videon här under så ser du hur det fungerar.

Kanotfiske i Sverige

I Sverige finns många fina vatten att kanotfiska i, men vill man ha den absolut bästa upplevelsen, ja då är det till Lapplands vildmark man ska bege sig. I de närmast orörda åarna finns bara växt- och djurliv, ingen bebyggelse att tala om.  Få människor har alltså ens fiskat här. Är du dessutom ute efter att fiska Harr, ja då har du kommit rätt.

Kanotfiske utomlands

Är man istället för de svenska lappmarkerna sugen att åka utomlands för att kanotfiska, då kan vi varmt rekommendera dig att åka till Costa Rica. Sportfisket generellt i Costa Rica är i världsklass, här kan du fånga fiskarter du kanske aldrig ens sett. Förutom just Costa Rica som land och plats att fiska på, så kan vi rekommendera att ni kontaktar researrangören Swetours. Dom har arrangerat resor till Costa Rica under många år och har därför inte bara bra koll på flygstol och hotellrum. Det finns ett stort antal aktiviteter och utflykter man kan boka genom dem – bland annat så erbjuder dem just att skräddarsy din drömfiskeresa.

Här i videon nedan kan ni se en video från en fisketur som Swetours arrangerat – kanotfiske!

Posted in: Kanot.
Last Modified: september 16, 2013